Duurzaam Credit Management Accent

Duurzaam Credit Management Accent

Jaarlijks wordt tijdens de Credit Expo de VVCM Credit Management Innovation Award uitgereikt aan een (Nederlandse) organisatie die een bijzonder innovatief en verrassende initiatief ontwikkelde dat een significant en aantoonbaar positief effect heeft op de kwaliteit van creditmanagement. 

 

De ingezonden innovaties van de genomineerden en winnaars bevatten de afgelopen jaren steeds vaker een relatie met betrokken, verantwoorde oplossingen voor betalingsachterstanden, die de belangen van alle stakeholders respecteren. Maar de inzendingen kregen daarvoor geen expliciete, extra waardering. Daarom heeft SRCM het initiatief genomen om een Duurzaam Credit Management Accent toe te voegen aan de jurering. 

Het SRCM Duurzaam Credit Management Accent is een zichtbare toevoeging aan de VVCM-bekroning en wordt apart uitgereikt aan een van de genomineerden. Dat kan, maar hoeft niet de winnaar van de Innovation Award te zijn. De genomineerde die met zijn of haar innovatie de hoogste bijdrage aantoont aan een duurzame oplossing van de schuldenproblematiek ontvangt het Duurzaam Credit Management Accent en de waardering van de brede schulddienstverleningsketen.  

 

SRCM-normen

Het Accent sluit aan op het kader dat de SRCM-norm biedt voor de duurzame ontwikkeling van betrokken incasseren en is een extra stimulans voor creditmanagementorganisaties om te investeren in innovaties die bijdragen aan het oplossen van de schuldenproblematiek. De SRCM-norm groeit mee met de ontwikkelingen en legt de lat naar hogere volwassenheidsniveaus van de normering daarmee steeds hoger. 

 

SRCM zet zich in om in samenwerking met de creditmanagementbrancheverenigingen best practices – zoals de inzendingen voor de VVCM Credit Management Innovation Award – een podium te geven.

 

Deelnemen

Om mee te dingen naar deze prestigieuze bekroningen beantwoord u 10 korte vragen. De jury beoordeelt alle inzendingen onafhankelijk van elkaar en kiest daaruit drie nominaties die worden uitgenodigd om tijdens de Credit Expo op 7 november 2024 hun Award-pitch in vijftien minuten te presenteren. 

Het SRCM Duurzaam Credit Management Accent kan door elk van de genomineerden gewonnen worden. Dat geeft inschrijvers twee keer zo veel kans om in de prijzen te vallen.

De inzending voor de VVCM Credit Management Innovation Award en het SRCM Duurzaam Credit Management Accent  2024 start medio 2024.

 

Terugblik op de Award-pitches 2023

Drie genomineerden presenteerden tijdens een drukbezochte Credit Expo 2023 hun Award-pitch van 15 minuten aan de vakjury en een zaal vol vakgenoten om de jury te overtuigen van de kracht en duurzaamheid van hun innovatie. Het was een close finish voor de VVCM Credit Management Innovation Award. Voor de uitreiking van het SRCM Duurzaam Credit Management Accent was de jury unaniem.

Ingewikkelde innovaties helder gepresenteerd

De presentaties van Experian en AiVidens – beiden innovaties op basis van data en kunstmatige intelligentie – kwamen ondanks de ingewikkelde materie helder en duidelijk voor het voetlicht.

De innovatie van AiVidens concentreert zich op klantinzichten om het werkkapitaal te maximeren, de operationele efficiency van het creditmanagement te verbeteren, achterstanden en bad debts te reduceren en de kasstroom betrouwbaar en nauwkeurig te voorspellen.  Op portefeuille- en op klantniveau ondersteunt het de credit/collection manager met beter inzicht in de risico’s en het betaalgedrag van klanten.

De innovatie van Experian is ontwikkeld om fraude door cybercriminelen te elimineren en onterechte afwijzing van klanten te voorkomen. Dat levert dubbel voordeel op voor e-commerce ondernemers: minder afschrijvingen en meer omzet. Omdat alle transacties in een split second met een hoge nauwkeurig geïdentificeerd worden, worden ‘echte’ klanten niet meer afgewezen en krijgen ze een eenvoudig en probleemloos afrekenproces aangeboden.

Jongeren bewust maken van geldzorgen

De pitch van Zuyd-Groep ging over het voorkomen van schulden bij jongeren. Dat begint bij de bewustwording over wat het betekent om geldzorgen te hebben. Niet een onderwerp waar jongeren meteen voor warm lopen. Die barrière werd opgelost met gamification: een mobiele escaperoom (omgebouwde caravan) die in combinatie met een lesprogramma op Basisscholen, VMBO’s, MBO’s en HBO’s in de provincie Limburg werd aangeboden. Durf jij te vragen – het schuldenspel wordt ondersteund door de provincie Limburg, woningcorporatie ZoWonen, Burgerkracht Limburg en de Kredietbank Limburg.

De jury was unaniem in haar keuze om Zuyd-Groep het SRCM Duurzaam Credit Management Accent 2023 toe te kennen. Preventie om te zorgen dat jongeren niet in de schulden komen en ze te leren waar ze terecht kunnen als dat wel mocht gebeuren, vond de jury een initiatief dat een landelijke uitrol verdiend.  De duurzaamheid van het idee door samenwerking met ketenpartners was een extra plus.