Er is nog veel ruimte voor innovatie in creditmanagement

Op 7 november wordt tijdens de Credit Expo de VVCM Credit Management Innovation Award 2023 uitgereikt. In 2022 won Syncasso Goed Geregeld de creditmanagement innovatie van het jaar. We vroegen Sabine van den Boogaard van Syncasso naar haar ervaringen.

Er is nog veel ruimte voor innovatie in creditmanagement

Kun je kort iets vertellen over de innovatie waarmee jullie de Award gewonnen hebben?

We doen regelmatig Groeisessies met relaties en ketenpartners over ontwikkelingen waarvan wij denken dat die belangrijk kunnen worden voor ons vak. Tijdens onze Groeisessie over PSD2 – innovatie op basis van bankrekeninginformatie – hebben we samen met de deelnemers bedacht om passende betalingsregelingen met PSD2 te ontwikkelen. Omdat afgesproken betalingsregelingen niet altijd worden nagekomen. Daar zijn allerlei oorzaken voor, waaronder gebrek aan overzicht van de debiteurklant in de eigen inkomsten en uitgaven. 

We hebben Goed Geregeld ontwikkeld om met toestemming van de debiteurklant op basis van de eigen bankrekeninginformatie een betalingsregeling af te spreken die meebeweegt met de betaalcapaciteit. Dus niet elke maand hetzelfde bedrag, maar variabel. Dat levert duurzame betalingsregelingen op, die rekening houden met de andere lopende betalingsverplichtingen.

Hoe zijn jullie ervaringen met Goed Geregeld ondertussen?

Het delen van bankrekeninginformatie met PSD2 is nog niet breed bekend. Dat zie je terug in de debiteurklanten die er gebruik van maken. Dat zijn met name jongeren tot ongeveer 35 jaar met een relatief lage achterstand die in vier tot zes maanden opgelost kan worden. We zien de belangstelling langzaam maar zeker toenemen. Daarnaast zien we dat Goed Geregeld juist ook geschikt voor het oplossen van hoge vorderingen met een langere looptijd. Denk bijvoorbeeld aan bancaire vorderingen. De AFM-voorwaarden op het gebied van bancaire zorgplicht bij het oplossen van achterstanden en het toetsbaar checken of een regeling passend is bij de situatie van de debiteurklant, worden door Goed Geregeld aantoonbaar geborgd.

De VVCM Credit Management Innovation Award winnen, wat doet dat voor jullie team?

Dat gaf onze organisatie een boost. Innovatie is heel belangrijk voor Syncasso, daar investeren we al jarenlang in. Het winnen van de Innovation Award gaf ons extra energie en motivatie om aan de volgende innovatie(s) te werken. We hebben een aantal hele mooie innovaties in de pijplijn die we komend jaar gaan inzenden voor de Innovation Award.

Dit jaar introduceren we een SRCM Duurzaam Credit Management Accent voor de innovatie die de hoogste bijdrage levert aan een duurzame oplossing van de schuldenproblematiek. Wat vinden jullie daarvan?

Heel belangrijk. De schuldenproblematiek is een groot thema. We moeten als branche en als organisaties werken aan duurzamer oplossingen. We zijn nu nog te veel op de korte termijn gericht.  Als we de schuldenproblematiek willen verminderen moeten we verder kijken dan de korte termijn en met duurzame oplossingen komen. 

Dit jaar neem je als winnaar van de Award zitting in de jury van de Award en het Accent. 

Wat voor innovaties hoop je te mogen beoordelen?

Ik zou het mooi vinden als we verrast worden, bijvoorbeeld door succesvolle innovaties uit andere branches te vertalen naar creditmanagement. Innovaties waar een sterk duurzaamheidskarakter inzit. Nieuwe oplossingen voor het uitwisselen van data op een verantwoorde manier. Om inzage te krijgen in de totale schuldsituatie. Of die ervoor zorgen we dat het niet zo makkelijk meer is om schulden te maken. Ik denk dat er nog veel ruimte voor innovatie van creditmanagement is. Ben heel benieuwd naar de inzendingen dit jaar.

 

U kunt uw creditmanagementinnovatie nog inzenden tot 16 oktober!

Om mee te dingen naar deze prestigieuze bekroningen beantwoordt u 10 korte vragen via het online deelnameformulier via deze link https://nl.surveymonkey.com/r/C2TRJ2H. De jury beoordeelt alle inzendingen onafhankelijk van elkaar en kiest daaruit drie nominaties die worden uitgenodigd om tijdens de Credit Expo hun Award-pitch in vijftien minuten te presenteren. De winnaar(s) worden tijdens de Credit Expo bekend gemaakt. 

Sabine van den Boogaard